Rancangan Kawasan Khas KLIA: Kajian guna tanah BBST

Pembangunan dan kemudahan di sekitar BBST

Rancangan Kawasan Khas KLIA: Kajian guna tanah BBST

Postby admin » 03 Mar 2010, 23:04

Tajuk kali nie macam ilmiah jer..
SEbenarnya saya tertarik untuk membincangkan perancangan guna tanah BBST yang saya lihat di dalam Rancangan Kawasan Khas KLIA MP Sepang. Dokumen berkenaan anda boleh download di sini: http://www2.mpsepang.gov.my/pdf/RKK.pdf

Berikut saya attach snapshot bagi kawasan BBST..
Image
sebagai perbandingan, anda boleh bandingkan pula dengan snapshot dpd Google Satellite ..
Image

Berikut pula adalah petunjuk bagi pelan RKK KLIA untuk panduan anda:
Image
admin
Site Admin
 
Posts: 606
Joined: 09 Jan 2010, 08:04
Location: Taman Mawar





Re: Rancangan Kawasan Khas KLIA: Kajian guna tanah BBST

Postby admin » 03 Mar 2010, 23:30

Now..dpd map kat atas tue, anda boleh perhatikan perancangan2 berikut yang telah disediakan dlm perancangan oleh MP Sepang:

1. Akan ada 1 exit bagi Lebuhraya Utara Selatan Hubungan Tengah bertempat di Kg Semarang. Berdekatan exit tu plak (sebelah kanan) dinamakan sbg Bandar Ilmu.
- mungkin sebab tu la agaknya kalau anda lalu jalan dari simpang 4 Dengkil-Putrajaya-Kota Warisan tu anda akan lalu bawah jambatan yang tak siap tetiba kat tengah ladang kelapa sawit.

2. Kawasan yang luas untuk Taman Kenanga. Sayangnya apa yang ada hari ini langsung jauh dpd apa yang sepatutnya.

3. Di hadapan Taman Seroja, i assume sebelah Tmn Mawar 1 sekarang ada tanah diperuntukkan untuk Dewan Org Ramai/Balai Raya (Warna pink)

4. Di belakang Tmn Dahlia (sebelah stesen ERL) diperuntukkan untuk zon Perdagangan (peniagaan/pelancongan/komersil). Kawasan berkenaan bewarna Biru dan bersambung dengan kawasan di Kota Warisan di seberang stesen ERL.
- Tak tahulah cmne diorg nak buat sebab kawasan tu rasanya bukit tinggi..

5. Ada jalan yang akan menghubungkan BBST dengan Kota Warisan melalui tepi stadium BBST (jalan warna kuning). Sepanjang jln tu pulak, i assume di Tmn Ixora adalah lot komersil (warna biru).

6. Kawasan di hadapan Tmn Seroja sekarang (kawasan belukar/gaung) adalah kawasan untuk perumahan masa depan.

7. Kawasan yang agak luas diperuntukkan di Estet Ampar Tenang bagi tujuan Industri (warna purple).

Silalah berikan komen anda. Diharapkan segala perancangan berkenaan dilaksanakan dengan secepat mungkin...
admin
Site Admin
 
Posts: 606
Joined: 09 Jan 2010, 08:04
Location: Taman Mawar





Re: Rancangan Kawasan Khas KLIA: Kajian guna tanah BBST

Postby bizplan » 04 Mar 2010, 01:47

Nampak macam kawasan ni akan menjadi kawasan yg berdaya saing pada masa depan.. satu faktor adalah KLIA dan Putrajaya.. harap perancangan tersebut akan menjadi kenyataan.. pembangunan kawasan sepang lama mungkin x serancak kawasan BBST ni rasanya.. kemungkinan BBST ni jadi macam nadi kepada daerah sepang pulak nanti..
bizplan
Baru Pindah
 
Posts: 6
Joined: 28 Feb 2010, 13:35





Re: Rancangan Kawasan Khas KLIA: Kajian guna tanah BBST

Postby dinchai » 04 Mar 2010, 12:36

mudah-mudahan ianya menjadi kenyataan.Cuma apa yang dibimbangi, jika berlaku pertukaran kerajaan negeri pada pilihanraya ke-13 nanti, akan berlaku pindaan atau perubahan kepada perancangan tersebut. sejarah telah membuktikan di Malaysia bahawa hampir segala-galanya akan berubah bilamana kerajaan negeri berubah atau menteri/YDP bertukar. contohnya, kementerian pendidikan...sekejap kem. pelajaran..sekejab kem. pendidkan...sekejab sistem semester...sekejab sistem penggal. BN pasti tidak akan mengiktiraf perancangan PR kerana ideologi dan ego masing-masing. begitu jugalah sebaliknya...
dinchai
Baru Pindah
 
Posts: 7
Joined: 24 Feb 2010, 11:17





Re: Rancangan Kawasan Khas KLIA: Kajian guna tanah BBST

Postby areizuaf » 12 Apr 2010, 13:58

admin mungkin boleh kecilkan sikit saiz gambar nie...
panel sebelah kiri muka hadapan jadi kecil..
محمد فوزي محمد نذري
User avatar
areizuaf
Penduduk Biasa
 
Posts: 73
Joined: 15 Mar 2010, 17:23
Location: Taman Dahlia





Re: Rancangan Kawasan Khas KLIA: Kajian guna tanah BBST

Postby admin » 12 Apr 2010, 16:13

ok..akan dikemaskini..saya guna resolution 1280x1024 sebab tu tak perasan user lain ada masalah :P
admin
Site Admin
 
Posts: 606
Joined: 09 Jan 2010, 08:04
Location: Taman Mawar





Re: Rancangan Kawasan Khas KLIA: Kajian guna tanah BBST

Postby admin » 20 Apr 2010, 12:13

Ini jambatan yang sepatutnya menghubungkan antara KOta Warisan dan BBST...tapi nampaknya tak disiapkan/sengaja tak disiapkan..lokasinya betul2 bersebelahan dengan Giant DC..

Image

Image
admin
Site Admin
 
Posts: 606
Joined: 09 Jan 2010, 08:04
Location: Taman Mawar





Re: Rancangan Kawasan Khas KLIA: Kajian guna tanah BBST

Postby admin » 19 Oct 2010, 23:58

Jambatan tak siap antara Kota Warisan - Simpang Dengkil..dulu pelik jugak sebab apa ada jambatan tak bersambung kat tengah2 highway..rupanya untuk exit highway..

Image
admin
Site Admin
 
Posts: 606
Joined: 09 Jan 2010, 08:04
Location: Taman Mawar





Re: Rancangan Kawasan Khas KLIA: Kajian guna tanah BBST

Postby engkumoon » 19 Oct 2011, 20:35

projek jalan BBST -Kota warisan akan dimulakan tak lama lagi.
Memang kalau ikut master plan, BBST ni serba lengkap. Tapi bergantung juga dengan keperluan semasa.
senario politik juga memainkan peranan. Itu lumrah.
engkumoon
Penduduk Biasa
 
Posts: 69
Joined: 14 Jan 2010, 22:12





Re: Rancangan Kawasan Khas KLIA: Kajian guna tanah BBST

Postby admin » 20 Oct 2011, 22:27

engkumoon wrote:projek jalan BBST -Kota warisan akan dimulakan tak lama lagi.
Memang kalau ikut master plan, BBST ni serba lengkap. Tapi bergantung juga dengan keperluan semasa.
senario politik juga memainkan peranan. Itu lumrah.


Perkembangan baik tu..inisiatif & tanggungan sapa?atas JKR, MPSp ke pemaju?
admin
Site Admin
 
Posts: 606
Joined: 09 Jan 2010, 08:04
Location: Taman Mawar





Next

Return to Pembangunan dan Hartanah



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest